IMPLANTATEN

Mist u tanden of kiezen dan kan dit verholpen worden met tandheelkundige implantaten. Als U een tand of kies mist, dan mist U de wortel (die in de kaak zit) doorgaans ook. Een implantaat is een kunstwortel. Door op de plek, waar U een element mist, een implantaat te plaatsen en deze te voorzien van een kroon, is de lege plek weer gevuld, zodat uw kaakbot weer een functie heeft, waardoor uw kaakbot op peil blijft en uw kaaklijn behouden blijft.
Hieronder proberen we zoveel mogelijk uitleg te geven over implantaten in de mondzorg.


https://www.tandartsenpraktijk-kieskeurig.nl/wp-content/uploads/2015/11/diensten-implantaten.jpg

WAAROM IMPLANTATEN

U heeft tanden die van jongs af aan niet goed of helemaal niet ontwikkeld zijn. Een of meer tanden moesten vroegtijdig vervangen worden, door een ongeluk, geen optimale gebitsverzorging, verkeerd voedingspatroon (veel zuren en suikers). Wat de oorzaak ook is, vaak gaat het samen met vervelende beperkingen. Het is vervelend als uw gebit niet goed functioneert, als bijvoorbeeld kauwen of bijten niet probleem- en/of pijnloos gaat. Hier heeft u de hele dag door ongemak van. Dag in, dag uit.

Gelukkig zijn er oplossingen voor uw beperkingen. Dat geldt ook bij gebitsproblemen. Je hebt conventionele en moderne oplossingen.

Voorbeelden van conventionele oplossingen zijn o.a. het plaatsen van een nieuwe kroon op een beslepen tand of kies, meerdere tanden die vervangen worden door een brug, die wordt vastgezet op de bestaande beslepen naastgelegen tanden, of vervanging van alle tanden en kiezen door een gewoon kunstgebit.

De meest voorkomende moderne oplossing is het gebruik van implantaten als wortel voor de opbouw. Uw eigen tanden en kiezen hebben wortels, die in uw kaakbot vastzitten. Implantaten zijn kunstwortels en worden in de kaak geplaatst ter vervanging van natuurlijke wortels. De implantaten zelf zijn hierdoor dus niet zichtbaar en functioneren op dezelfde manier als eigen, natuurlijke wortels. Implantaten voel je niet.

Het grote voordeel van implantaten, is dat ze alleen dáár het probleem oplossen, waar het probleem daadwerkelijk zit. Nabij gelegen tanden en kiezen hoeven niet beschadigd te worden. Met implantaten behoudt je gebit de kracht en sterkte die het altijd gehad heeft. Als u tanden of kiezen mist, of als uw wortel beschadigd is, zal uw kaakbot op die plaatsen gaan slinken. Het kaakbot heeft namelijk kauwkrachten nodig om in stand te blijven.

Geen kauwkrachten, heeft als gevolg dat het kaakbot op die plek in de loop van de jaren minder wordt. Dit wordt botrecessie genoemd. Minder hoog kaakbot heeft weer tot gevolg dat de vorm van uw kaaklijn en dus uiterlijk kan veranderen! Uw gezicht gaat er ouder uitzien. Een implantaat neemt de natuurlijke functie van de wortel over en wordt een eigen onderdeel van de kaak. Dit gaat het slinken van het kaakbot tegen en uw kaaklijn blijft behouden!

Om weer tot een natuurlijke situatie te komen, wordt op het implantaat een kroon, brug of kunstgebit (bij meerdere implantaten) geplaatst die de ontbrekende tand of kies vervangt.

IMPLANTATEN EN VLIEGEN

Gaat een alarm af als je een of meer implantaten hebt, bijvoorbeeld bij luchthavencontrole?

Nee, daar hoeft u niet bang voor te zijn. Implantaten zijn niet magnetisch en bovendien veel te klein, om een alarm te veroorzaken.

Vaak wordt een implantaatpaspoort door de behandelaar verstrekt, met de gegevens van de toegepaste materialen. Zorg dat u deze bij zich heeft, dan kunt u de situatie snel en discreet uitleggen, mocht het alarm onverhoopt toch afgaan


LEVENSDUUR IMPLANTATEN

Een implantaat kan tientallen jaren meegaan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit van het implantaat, de positie en de stand van het implantaat, de materialen die gebruikt worden op het implantaat en de type kroon, brug of prothese.

Niet in de laatste plaats is een belangrijke en bepalende succesfactor hoe uw mondgezondheid is. Net zoals uw natuurlijke gebit goed onderhoud nodig heeft, geldt dit ook voor implantaten. Misschien vragen implantaten nog wel meer van u als het om een goede mondverzorging gaat.

Ga daarom trouw naar de periodieke controles bij de tandarts. De behandelaar beoordeelt niet alleen de algehele mondgezondheid, maar ook het tandvlees rondom de implantaten, botcontouren en de supraconstructie (verzamelwoord voor kroon, brug of (klik)prothese). Ongezond tandvlees veroorzaakt botverlies en dat kan weer het verlies van het implantaat tot gevolg hebben. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken om botcontouren en supraconstructie goed te kunnen beoordelen. Als blijkt dat de schroeven van een supraconstructie loszitten, kunnen ze tijdig worden aangedraaid. Hiermee kan breuk voorkomen worden!

Uw lichamelijke gezondheid, mondgezondheid en gewoontes als tandenknarsen en klemmen spelen een belangrijke rol in de levensduur. Uw natuurlijke tanden en kiezen hebben onderhoud nodig hebben om problemen te voorkomen, zo geldt dit ook voor implantaten en hun voorzieningen.

Gezondheid is een belangrijke factor! Dankzij de vernieuwingen en ontwikkelingen op het gebied van implantologie worden bestaande criteria om in aanmerking te komen voor implantaten, steeds verder verruimd. Zo komen steeds meer mensen in aanmerking voor implantaten. Deze ontwikkeling neemt echter niet weg, dat het succes van de behandeling nadelig beïnvloed kan worden door gezondheidsfactoren.

Roken veroorzaakt vernauwing van bloedvaten in het tandvlees wat de genezing vertraagt. De kans dat een implantaat niet of niet goed vastgroeit in het kaakbot is door roken bijna 6x groter dan bij niet-rokers!  Het advies luidt: stop met roken.

Diabetes type 2 die slecht gecontroleerd is, wordt vaak beschouwd als een risico voor een implantaatbehandeling. Reden hiervoor is de slechte genezing en een verhoogde kans op infectie bij deze patiëntengroep.  Wel bleek uit onderzoek, dat de wondgenezing bij patiënten met een slecht gecontroleerde diabetes langer duurde, waardoor de prothese later op de implantaten werd geplaatst.

Radiotherapie (bestralingsbehandeling) in het hoofd-hals gebied heeft als gevolg dat er verminderde doorbloeding ontstaat, wat als gevolg kan hebben dat bot afsterft. Radiotherapie heeft een negatief effect op het vormen van nieuwe bloedvaten en actieve botvormende cellen, wat de kwaliteit van bot niet ten goede komt. Het risico op implantaatverlies wordt hierdoor vergroot. Overleg met uw behandelaar de mogelijkheden in uw specifieke situatie en laat u goed informeren over eventuele risico’s.

En verder adviseren wij u dringend om uw behandelaar volledig te informeren over uw medische voorgeschiedenis, uw actuele medische situatie en uw medicijngebruik. Alleen dan kan uw behandelaar met u bepalen of u in een risicogroep valt of niet en of eventuele risico’s acceptabel zijn.

GEINTERESSEERD ??

WILT U EEN KENNISMAKINGSAFSPRAAK MAKEN VOOR UW IMPLANTAAT !!

Klik op onderstaande button voor onze contactpagina.
CONTACTPAGINA

(c) Tandartsenpraktijk Kieskeurig - Dé Tandarts voor Breda